83

Este un subiect pe cat de interesant, pe atat de controversial in lumea magicienilor: magia cu porumbei, iepurasi si alte animale vii. Sa facem sau sa nu facem reprezentatii de magie si iluzionism cu ele?

Subiectul a fost dezbatut de atat de multe ori, cate stele sunt pe cer. Avantajele sunt absolut clare. Psihicul publicului vede magia cu animale vii ca cea mai pura forma de iluzionism. Intr-adevar este atat de fascinanta ideea de a crea o fiinta vie din nimic, incat capteaza cu atat de mult interes atat mintea celor mici, cat si a celor mari. Singurul lucru care poate triumfa peste numere cu animale, sunt numerele cu persoane.

Dar publicul nu este niciodata prost si constientizeaza foarte clar ca nu se poate crea o persoana umana din nimic. Toata lumea cunoaste procesul fizic al nasterii, in special atunci cand aparitia pe scena este o asistenta imbracata intr-un costum de scena. Parca si aud “sigur era ascunsa undeva” sau “stiu eu, vine de sub masa, au ei secretele lor… “.

Deci si din punctul acesta de vedere iluziile cu animale cumva par mai mistice si intrigante decat cele cu oameni. Vorbim strict despre categoria de “magie de scena” (stage magic) si nu de ramura de mentalism, unde audienta este facuta sa creada in forte paranormale.

Personal, in spectacolele noastre de magie (Nunta cu Magie, Botez Magic) am renuntat complet la magie cu animale. Am avut un iepuras, pe numele lui Shnitzel (in poza de mai sus, eram mult mai sarcastic acum ceva ani), la care am renuntat din cauza metodelor pe care le consider extrem de crude.

Desi iluzionismul are modalitati de prezentare a animalelor mult mai blande fata de alte arte de circ, precum dresajul de elefanti prin utilizarea unui bullhook, inca animalele nu sunt in mediul lor natural. Sunt fortate sa iasa din locasurile in care sunt gazduite doar pentru amuzamentul publicului, de multe ori trase afara cu forta de urechi (ideea conceputa prost, si pe iepuri ii dor foarte tare urechile!) sau picioare (in cazul porumbeilor).

…..

In anul 1984, la fondarea Cirque du Soleil, cel mai mare circ din lume la momentul actual cu peste 1 miliard de dolari incasari anuale, fondatorii Guy Laliberté si Gilles Ste-Croix au luat decizia radicala sa nu includa animale vii in cadrul spectacolelor, ci sa implice mai mult arta teatrala in procesul creativ. Rezultatul il stim cu totii, prin spectacolele magnifice care combina artele circului (inclusiv magia, prin spectacolul “Believe” al lui Chris Angel, marca Cirque) cu muzica live, scenografia uimitoare (costume, design scenic, lumini), schimbarea decorului de catre artisti s.a. La momentul actual cele mai bune spectacole de circ le gasim la Cirque du Soleil. Fara nici macar un singur animal. End of the story.

Desi in 46 de tari din lume legi referitoare la interzicerea sau limitarea utilizarii animalelor in spectacole au fost promulgate, Romania fiind una dintre aceste tari dupa accidentul masiv din cadrul Circului Globus de stat, aceasta lege este omisa in fiecare an, atunci cand la mare in iubita noastra tara circuri pline cu animale sunt inca prezente.

In final de articol doresc sa va dezvalui ca si eu sunt inca absolut fascinat de magia cu porumbei (doar cu porumbei!), am colegi magicieni care fac show-uri exceptionale, dar la magia cu porumbei arata in special deosebit. De asemenea stiu ca se comporta cu acestia doar cu dragoste si afectiune in timpul dresajului si al spectacolelor. Dar decizia personala acum 5 ani a fost sa renunt la animale in cadrul spectacolelor proprii.

Articolul acesta urmeaza sa faca mult zgomot si sper tare sa duca la o discutie deschisa si constructiva. Fie ca faceti parte din public la un spectacol de magie si iluzionism si ati vazut numere cu animale vii, fie ca sunteti magician profesionist sau amator cu o parere despre acest subiect, mi-ar placea sincer sa vad argumente bune pro si contra acestui subiect in rubrica de comentarii de mai jos, pentru a servi la crearea unei pareri mai bune asupra subiectului. Deci, voi ce parere aveti despre magia cu porumbei, iepuri si alte animale?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *