Da, am terminat Machinarium! Si urmeaza ca voi sa ma intrebati ce este, nu?

Machinarium este un joc pentru PC, genul point-and-click puzzle, in care tu “conduci” un mic robotel printr-o fascinanta lume a electronicii, a inventiilor si a inteligentei. Intriga povestirii nu o realizezi decat aproape pe la sfarsitul jocului. Este vorba despre un robot care este “servitorul” marelui imparat al roboticii, el si prietena lui fiind alungati din regat in locul unui infractor. Acesta reuseste sa elideze memoria regelui si sa subjuge regatul.

Un scurt brief: La inceput trebuie sa iti gasesti partile componente, deoarece ai fost despicat si apoi aruncat la groapa de gunoi. Apoi trebuie sa patrunzi din nou in tara fagaduintei unde vei afla ca prietena ta este inchisa. O vei salva, vei pedepsii rau-facatorii si vei impiedica un atac terorist. Vei readuce memoria pierduta imparatului, iar la sfarsit vei fugii impreuna cu aleasa inimii tale, fericiti ca amandoi ati izbavit cu bine.

In partea dreapta de sus a ecranului  este un mic beculet. Acesta are cate un “hint” pentru fiecare nivel al jocului. Asta nu este tot fiindca langa el se afla un alt butonas dragut. Un fel de diavol al jocului, care te ademeneste in a-l apasa sau nu, el lansand un scurt joculet 2D. La sfarsitul lui iti sunt aratate plansi complete cu walkthrought din plansa respectiva. Defapt nu reprezinta un “cheat” al jocului, uneori bagandu-te si mai tare in cheata si dandu-ti cate un flash prin care parca zice “fraiere, te-am facut!” (joke)

Jocul este unul de inteligenta, de stors creierii, cu puzzle-uri complicate, pentru orice varsta, dar cu o actiune care NU lasa deloc e dorit.

Recunosc insa, ca la un moment dat am cedat psihic (m-am dat batut). Da, am recurs la un walkthrought mai detaliat de pe Google.

Jocul a castigat pe 20.Octombrie.2009 premiul pentru “Excellence in Visual Art” la “The Independent Game Festival”. Nu te miri si de ce, avand o grafica excelent conceputa. Coloana sonora specifica, un fel de muzica electronica, te face sa oscilezi intre calm si nesigur pe ce va urma.

Am aflat de joc de pe Twitter (pe care scriu zilnic, apropo) de la @ArielCo . I-am jucat demo-ul valabil pe site-ul original si pe urma am cumparat varianta full. Imi amintesc ca mai aveam cateva cuvinte de lauda pentru el, dar la momentul actual am un lapsus. In orice caz jocul merita incercat, si reprezinta un must-play pentru adeptii jocurilor puzzle, point-and-click si good-storyline. In final va las cu un trailer ca sa intelegeti despre ceea ce vorbesc:

VIDEO TRAILER: http://www.youtube.com/watch?v=3xkhqVKJGHg